Etiketler

14 Şubat 2013 Perşembe

Etkili İletişim




Gün geçtikte hepimiz teknolojinin daha da bir kurbanı oluyoruz. Neredeyse yüz yüze gelmeden ya da eski usül telefonla konuşmadan sana whatsapp’dan yazdım, viber’dan aradım, tango kullanmıyor musun, facebook mesaj kutuna bakmadın mı gibi cümleleri sıklıkla duyuyoruz. Hatta o kadar sık ki normal hayatımızın baya bir parçası oldular. Mail atmak bile daha 90’lı yılların sonunda oluşan bir kavramken ona bile üşenir olduk.

Bu paragrafı yazarken eleştiriyor olduğumu düşünmeyin çünkü aynı şeyleri bende yapıyorum ama zaman zaman da  dur demek istiyorum. Evet teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor ve hatta bazen bedava getiriyor iletişimimizi. Örneğin yurtdışında yaşayan arkadaşınızı viber, tango ya da skype üzerinden ücretsiz arayabiliyorsunuz. 

Sadece derdim bu tekloji bizi gün geçtikçe daha da iletişim özürlüsü haline getiriyor ve birbirimizden uzaklaştırıyor. Hergün çok sayıda mesaj alıp, değerlendirip, cevaplamak zorunda kalıyoruz fakat etkili iletişim kurabiliyor muyuz?

Etkili iletişim kurabilmek için duygularımızı devreye sokmalıyız. Sadece salt mail okuyarak ya da whatsapp cevaplayarak karşımızdakinin ne demek istediğini anlamaya çalışmak çok zor.  
Acaba bunu mu demek istedi gibi cümleler sarf ettiğinizi duyar gibiyim.  Ne hissettiğinizi ve neden hissettiğinizi anlayamamak oldukça rahatsız edici bir durum. Halbuki bir düşünün şöyle karşılıklı geldiğinizi. Sevgi ise sevgiyi, görüş paylaşımı ya da tartışma ise bile onu da içinizden geldiği gibi yaşayıp paylaştığınızı.

Etkili bir iletişim için öncelikle yüz yüze konuşma alışkanlığını geri kazanmamız gerekiyor sanırım sonrasında ise yapılacakları kendimce aşağıdaki gibi  sıralayabilirim:

  1.  İyi bir dinleyici olun.
  2. Karşınızdaki kişinin sözünü bitirmesine izin verin, belki başta söylediğinden tamamen farklı birşey ifade etmeye çalışıyordur.
  3. Sabırlı olmaya özen gösterin.
  4. Bir arguman içerisine girecek iseniz sözcüklerinizi iyi seçin ve kişisel eleştirilerden kaçının. Sadece duruma odaklanın.
  5. Herzaman kazanan olamayabilirsiniz, kaybetme ihtimaliniz olduğunu da göz önünde bulundurun.
  6. Mimiklerinizi kontrol etmeye çalışın, söylediklerinizle yaptığınız mimiklerin birbiriyle uyumlu olması gerekir.
  7. Biri sizinle konuşurken yüzüne bakın ve farklı birşeyle uğraşmayın. Karşınızdaki kişi ona saygı duyduğunuzu hissetmeli.
  8. Konuşan kişinin sözünü siz tamamlamayın.
  9. Karşınızdaki kişiye kırgın ya da kızgın olabilirsiniz. Bunu rahatlıkla anlatın. Duygularınızı açıkça paylaşmaktan çekinmeyin.
  10. Yukardaki 9 maddeyi hayatınızın içerisindeki tüm iletişim alanlarında uygulayın. İşe yaradığını ve hayatınızın daha kolay bir hal aldığını göreceksiniz.

1 yorum:

  1. Çok tanıdık geldi :) Çok haklısın, bence arada bir de bilincli olarak uzak durmanın da faydası olabilir telefondan/internetten..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...