Etiketler

18 Kasım 2016 Cuma

Leros, Yunanistan

Kalbim Ege’de Kaldı


Ha karşı komşu, ha bizim kıyılar ne fark eder diyemiyoruz artık, bavulu toparlayıp kendimizi  Yunanistan’da buluyoruz. Şuan Türkler arasında en moda, haftasonunu Yunanistan’da geçirmek. Herkes en az bir adadan haberdar, ister arabayla gidiyor ister otobus, ister tekne, isterse de ucakla.  Biz debu yıl rotamızı  Mayıs ayında Thassos’a, Ağustos’da  ise Leros’a çevirdik.
Bu yazıda sizlere Leros’u anlatacağım.

Nasıl Gidilir?
Leros’a Bodrum Turgutreis’den direkt kalkan feribotlar var. Pazar gidiş Pazar dönüşlü, arada hızlı feribotlarla ek seferler de koyuyorlar takip etmek lazım. Yolculuk 2 saat sürüyor.
Direkt Leros ferry’si bulamazsanız Kos üzerinden de Leros’ geçiş yapmak da mümkün.

Nerede Kalınır?
Şansımıza seçtiğimiz otelden o kadar memnun kaldık ki giden herkese tavsiye edebilirim. Otelin adı Nefeli , özellikle çocuklu aileler için şahane bir seçim, odalar oldukça geniş ve odanızda bebeğinizin ihtiyacına göre yemek pişirebilceğiniz ocak, malzeme, buzdolabı mevcut. Bebek yatağı da mevcut, ne ihtiyacınız var ise yardımcı olmaya oldukça hazırlar. Sabah kahvaltıdaki herşey ev yapımı, yunan börekleri, kekler ve kurabiyelerin tadına doyum olmuyor. Balları bile organik, özel alım yapıyorlarmış.
http://tinyurl.com/hngazpe
Başka bir otel de öner derseniz yine aynı hat üzerinde Alinda ve Ale Mare’de oldukça temiz ve sempatik.  Hatta bu iki otelin plajı bizimkine göre daha da iyi. 


Yemek:
Benim için en önemli mevzulardan biri yemek, o nedenle tüm yemek yediğimiz yerleri tek tek yazacağım.
Öncelikle benim için top 3 resturantları yazayım.
1    Taverna Dimitris o Kafalos
Her seçtiğiniz meze, ana yemek mi şahane olur. Özellikle minik simi karideslerini yemeden gelmeyin.  Talılardan panna cotta’da efsaneydi. Bu arada tüm yemek ve içkiler bittikten sonra bize kendi yaptıkları tarçınlı uzo’dan ikram ettiler, bayılıp şişe olarak almak durumunda kaldık. Kahvenin yanında ikramlık isteyip tadına bakın derim.

      Psarapoulo
Leros’un en havalı beach’lerinden Pantelli’de bulunuyor bu restaurant.  Makarnalar, ızgara ıstakoz sahane. Tam denizin dibinde oldukça şık yatların, yelkenlilerin manzarasına karşı yemek yemenin tadı bir başka.
       Taverna Bratsera
Burasıda tam Leros’un merkezinde, manzara falan yok, içerlek bir resturant. Leros’un rüzgarlı olan akşmalarında gitmek için oldukça ideal. Servis eden garsonlar o kadar tatlı ve içtenki size ne ikram edeceklerini şaşırıyorlar. Diğer popüler restaurantları gezmek gibi bir derdiniz yok ise mutlaka bir kere daha gidilir. Özellikle rokfor peynir soslu karides’i yiyin, balıklar özellikle de barbunu şahane pişirmişlerdi. Giderken ev yapımı reçel hediyeleri de oldukça cana yakın.
Fiyat anlamında da adadaki en uygun popüler restaurant diyebilirim.

Diğer gittiğimiz restaurantlar ise;

Mylos; bir iki sene önce adanın en popüler restarantıymış, hala da çok popüler, yer bulmak öyle kolay değil, gitmeden mutlaka rezervasyon yaptırın. Biz bayram dönemimde olduğumuzdan tüm Türkler buraya akın etmişti, servis aksıyor, masa düzenini bir türlü oturtamıyor ve eleman yetiştiremiyor durmdaydılar, o nedenle açıkçası çok memnun kalmadık. Yediğimiz şeyler de size kendi yazdığım top 3 restautanttaki kadar lezziz değildi. Belki bir sans daha verilebilir ama az gününüz var ise  yemek yemek yerine manzarası şahane barında bir aperatif için vakit harcayın.


To Steki; aslına bakarsanız burası da favorilerim arasında. Sahibi o kadar sempatik ki sizi hemen restauranta çekiveriyor. Buarada hasta Fenerli, mutlaka hangi takımı tuttuğunuzu soruyor. Canlı müzik olan bir akşam gidin derim, oldukça samimi, herkese neşe katıyor ve kendisi de grupla birlikte eğleniyor. Buarada şahane ıstakoz yapıyor, ada da ıstakozu ya burda ya da Psarapoulo’da yiyin bence. Patlıcanlı bir mezesi de hala aklımda. (Alinda beach’in sonuna doğru yürüdüğünüzde karşınıza çıkacak To Steki)

Alinda Restaurant: Tam bir otel restaurant’ı tadında, öğlen plajından denize girip yemek yemek için ideal. Deniz ürünlerinde fenalık geldi derseniz oldukça lezziz kuzu yapıyorlar.

Aloni Restaurant: Xerokampos koyunda bir plaj restaurant. Burası oldukça güzel yatları ağarlayan kendi halinde abartısız bir koy, görmenizi tavsiye ederim. Restaurant’da tipik bir yunan tavernası tadında, herşey standart ve lezzetli.

Prima Plora: Memnun kalmadığımız tek restaurant burasıydı sanırım. 4 kişi 2 çocuk gittiğimiz bu restaurantta greek salad (yunan salatası) hariç hiçbirşey lezzetli değildi, ya da bize öyle denk geldi. Ama bukadar lezziz yer varken vakit harcamayın.

Zorbas Taverna & El Greco’da trip advisor listesinde oldukça yukarlarda. Bu 2 restaurant’da Leros’un en güzel koyu olan Pantelli’de Psarapoulo restaurant ile yan yana. 3’ünden birinde deniz üstünde mutlaka yemek yiyin. Rezervasyonu unutmayın.

Sweet Leros: Pandeli bulunan adı gibi tatlı dekore edilmiş bir pastene, likör de satıyorlar.

Alinda Merkez Pastane: Adını almayı unutmuşum ama görmememize imkan yok. Pastalar, tatlılar ve özellikle dondurmalar sizi kendinizden geçirecek. Özellikle sorbe çilek, mandalina ve ekşi limonu deneyin. Yazarken bile ağzım sulandı.

Bir de unutmadan pastaneyi biraz geçince merkezde kebap yapan büfe tarzı, önünde masaları olan bir yer var. Domuz döneri, şis kebabı ve köftesi oldukça lezzetli. Et severler bir tadına bakın derim.

Plajlar:

Alinda Beach: Bu koyu yol boyu yürüyüp zevkinize göre seçtiğiniz otel ya da taverna plajlarından birinde tüm gününüzü geçirebilirsiniz.

Pandelli: Ben en çok buranın denizinden keyif aldım. Sabah erken gitmek gerekebilir, oldukça populer olduğundan yerler dolabiliyor.

Xerokampos: Bu koy adanın güneyinde kalıyor, minik bir balıkçı kasabası. Taksi ile Alinda’dan 15 euro tutuyor. Deniz o kadar pürüzsüz ve sakin ki, özellikle adanın ön tarafı rüzgarlı ise hiç düşünmeden Xirokampos’a gidebilirsiniz. Bu arada Kalymnos’a çok yakın, neredeyse yüzme mesafesinde.


Gourna: Tamamen kum, Ayvalık tadında bir deniz hayali kuruyorsanız burası size göre, yürü yürü sığ. Upuzun kum bir sahil olduğundan çocuklar şahane vakit geçiyor ama kişisel olarak benim tercihim değil. Bu koydaki tavernalar aman aman lezziz diyemem ama sanırım 2taverna vardı, artık birine oturup günü geçirin.


Arac/ATV kiralama:
Biz kiraladık fakat adanın farklı koylarında atv ya da araç kiralamak için ufak dükkanlar var.
ATV kiralama 20/25 euro , araba kiralama 30/35 euro civarında idi. Alinda beach’de kalırsanız genelde her yere yürünüyor, akşam merkeze yürüyerek gitmek 10 dk. Bence konakladığınız yeri bir keşfedin gerçekten ihtayaç var ise araba kiralayın, sürekli otele git gel yapmayacaksanız taksi de ortalama aynı hesaba geliyor.










11 yorum:

  1. Önemli giriş adreslerine buradan ulaşabilirsiniz.
    betturkey giriş
    betpark giriş
    HYK

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...