Etiketler

15 Ağustos 2013 Perşembe

Ouranoupoli & Ammouliani, Halkidiki - Yunanistan


Bu sene Bodrum ve Çeşme’den ziyade Yunanistan ve adalarına gitmek çok derece “in”. Bazıları şahsi arabaları ile gitmeyi tercih etsede, uçak ya da otobüs ile araba vizesi ile uğraşmadan yola çıkanlarda var. Blogumda Selanik, Atina, Mykanos, Kos ve Santorini’yi anlattım, şimdi ise sırada Halkidiki bölgesi ve adaları var. Istanbul’a olan yakınlığı ile dikkat çeken bu bölge 3 parmak bölgesi olarak geçiyor. Yunanistan’in kuzeyinde, Selanik’in ise güneyinde.  Şahsi olarak tatil planı yapmadan turla gitmek isterseniz özel tur firmaları ile iletişime geçebilirsiniz. Otobüs ile gezerken İpsala sınır kapısından çıktıktan sonra adım adım Yunanistan keyfi yapabilirsiniz.  Ya da yok ben bütün yolu otöbüsle çekemem derseniz Istanbul’dan Selanik’e her gün kalkan THY uçağına binerek Selanik’e varabilirsiniz, oradan da Halkidiki bölgesindeki oteller ücretli olarak size transfer sağlayabilir.

Biz bu sene Halkidiki’nin 3 adasından birinde yer alan(Kassandra, Sithonia ve Athos adaları)  ‘Ouranoupoli’ ye gitmeye karar verdik. İşin aslı düğünüzümü Yunanistan’da yapmaya karar vererek “destination wedding” yaptık.  Düğünümüzün olduğu ada Ouranoupoli’nin karşısında yer alan Ammouliani adası idi. Düğün ve detaylarını farklı bir yazımda sizlere aktaracağım çünkü başından beri yaşadığımız maceraları gezi rotası yazıma sığdıramayabilirim.

Hadi başlayalım ozaman. Istanbul’dan atladık otobüse ve direkt olarak öncelikle Ouranoupoli’ye vardık. Kasaba oldukça sevimli; oteller, pansiyonlar, deniz kenarı restaurantları ile 4-5 gün boyunca tatil yapsanız oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Önerebileceğim oteller Eagles Palace ve Xenia olabilir. Eagles Palace biraz daha lüks, pahalı ve merkeze uzak iken, Xenia  hem merkeze yürüme mesafesinde hem de oldukça kaliteli bir işletme. Çoluk coçuk rahatlıkla gidebilirsiniz. Kendine ait plajı ve odaların önündeki yeşil alan bolluğu ile dikkat çekiyor. Akşam üstü deniz sonrası biraz merkeze inip dolaşalım derseniz sadece 5 dk yürüyerek merkeze varabiliyorsunuz. Cafe, restaurant ve barların bulunduğu bu alanda hediyelik eşya da satın almanız mümkün. Buarada atlamadan anlatmak istediğim Kritikos adındaki restaurant. Biliyorsunuz ben yiyeceğe deyinmeden edemiyorum. Kıştan bu yana gide gele baya bir samimi olduk sahipleri ile. Oldukça şık, harika lezzetler sunan bu restaurant’a uğmadan geçmemenizi öneririm. Yunanistan sınırları içinde şimdiye kadar gittiğim tavernalar arasında en lezziz yemekleri sunan yerlerin başını çekiyor. Restaurant deniz kıyısında değil ama size temin ederimki ortamı gördüğünüzde deniz kıyısı falan gözünüz görmeyecek ve tecrübe ile  sabit deniz kenarındakilerin tek özelliği yeri, mutfakları ise vasat. Fiyatlara gelecek olursak 9 kisi yemek yiyip uzo, sarap, karides, kalamar, midye, böcek, tatlı vs  370 euro hesap ödediğimiz ve sonuna kadar her kuruşu hak eden bir yer. Birçok kere gittik ama en fazla yemeği o 9 kişi gittiğimiz zaman yediğimiz için onun fiyat örneğini vermek istedim. Sahibi ile sohbet etmeden geçmek imkansız mutlaka masanıza uğruyor Niko, biraz çapkın olmakla birlikte keyifli bir sohbet insanı diyebilirim. Yemeğinizi afiyetle yedikten sonra akşam canlı müzik yapan ya da DJ eşliğinde müzik çalan keyifli barlar bulabilirsiniz. Kasaba çok büyük olmadığından bu tarz mekanların sayısı 5-7 civarındadır sanırım. Biz bir gecede 3 tanesine uğramayı başardık.
Kritikos Restaurant

Athos dağı eteklerinde bulunan Ouranoupoli ‘nin bir özelliğide dünyanın en meşhur manastırının burada  yer alması. Yunanistan’ın ve dünyanın tek kadınsız bölgesi olan bu yerde toplam 20 adet manastır bulunuyor.

Ouranoupoli’den Ammouliani adasına geçmek için ise günlük feribotlar bulunuyor. İster arabanızla isterseniz de arabanızı karşı kıyıda bırakarak Ammouliani’ye geçme şansına sahipsiniz. Yanlız Ammouliani'ye geçip araba kiralayım derseniz ne yazık ki öyle bir imkan yok çünkü adada benzin istasyonu bulunmuyor.
Agionissi Resort
Agionissi Resort
Agionissi Resort
Adalar arası teknede ben:)
Ouranoupoli’deki Xenia otelin işletmecileri karşı adada da otel işlettiklerinden dolayı, orada kalmak isteğinizde sizi botları ile gönderebiliyorlar.  Gelmişken her iki adanında keyfini sürelim derseniz biraz Xenia’da biraz da Ammouliani’de bulunan Agionissi Resort’da konaklayarak tatilin tadına varabilirsiniz.  Toplamda 70 kadar odası olan bu butik otel kafanızı dinlemek için birebir, adada ufak bir merkezden başka birşey bulunmuyor. O nedenle öğlen, akşam yemeklerinizide otelde yemek durumundasınız. Yemekler fena sayılmaz, kendi ürettikleri  şaraplar oldukça lezzetli ve uygun fiyatlı. Odalar geniş, mavi pervazlı ve manzaralı. Otelin 2 adet plaji bulunuyor. Biri taşlık ve daha ufak, diğeri ise 5 dk yürüyerek ulaşabileceğiniz güzel bir kumsal. Her iki yakada mavi bayrak olduğundan deniz cam gibi. Farklı bir aktivitede bulunup etraftaki diğer ufak adalarda denize girmek isterseniz de günlük bot kiralamanızı öneririm. Aslında bunu kesin yapın çünkü adanın arkasına sadece tekne ile ulaşabiliyorsunuz ve vardığınızda boylu boyunca beyaz kum plaj sizi karşılıyor. Etraftaki yakın adalarda da plajlar bulunuyor, her birinde 2-3 saat geçirerek günüzü tamamlayabilisiniz. Günlük bot kirası 70 euro civarında. Tekne ehliyetine ihtiyac duymadan bu ufak botu kendiniz kullanarak kafanıza estiği gibi dolaşmanız ayrı bir keyif. Bu adada max 3 gün kalmak yeterli olacaktır.
Kiralık bot ve plaj
Adanın arka tarafı beyaz kum plaj


Bir Bodrum aşığı olarak artık yaşanan kalabalık ve kargaşadan oraya seyehati  Eylül, Ekim aylarına bırakarak her sene Yunanistan’ın farklı bir adasını keşfe çıkmak gibi bir hayalim var. Bu sefer şansımız Ouranoupoli ve Ammouliani’den yana oldu. Halkidiki bölgesinde diğer tavsiye edilen yer Kassandra, bir dahaki sefere de tam yol Kassandra olacak sanırım.

Herkese güzel bir yaz dilerim. Önümüz bayram hala seyehat planı yapmamış olanlar var ise haydi Halkidiki'ye. Tur ile gitmek isterseniz Megalo Tur ile iletişime geçebilirsiniz. 

3 yorum:

  1. ay ama Sivecim bu kadar olur, gerci bu konuyu yuzyuze konusmak yerine buradan okumus olmam da bir enteresan ama biz de bayramda oralardayız, cok faydalanadım yazdıklarından. öperim kocaman

    YanıtlaSil
  2. Döndükten sonra bildiriyorum, ben de çok sevdim ouranapolis'i :)

    YanıtlaSil
  3. harika:)) bende resimlerine bayıldım...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...